Mindfeedback Music op Lowlands 2019

Onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen gebruiken RT-ISMF muziek voor het Lowlands Consciousness Field Project tijdens het Lowlands Festival 2019.

RT-ISMF muziek is de officiële naam van Mindfeedback Music. Het wordt ook wel 'toevalmuziek' of 'kwantummuziek' genoemd. Bij deze muziek komt geen componist of muzikant te pas: het wordt gegenereerd door wiskundige algoritmen en kwantumruis. Dit klinkt ingewikkeld, maar komt hier op neer: een eindeloze reeks nullen en enen die in volstrekt onvoorspelbare volgorde uit een geavanceerd Zwitsers meetapparaatje (een Quantum RNG) komen, bepalen hoe de muziek klinkt. Het bijzondere aan RT-ISMF is dat het wordt gecomponeerd op hetzelfde moment dat je er naar luistert. Omdat deze muziek niet door een mens gemaakt wordt, kunnen de emoties die je ervaart tijdens het luisteren uitsluitend van jezelf zijn (ze zijn in ieder geval niet van een componist of muzikant). Sommige onderzoekers menen dat het menselijk bewustzijn invloed kan hebben op het verloop van kwantummechanische processen zoals die ook gebruikt worden bij RT-ISMF muziek. Als dat zo is, dan zou iemand die luistert naar RT-ISMF zijn eigen muziek kunnen componeren tijdens het luisteren! De onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen willen weten of dit inderdaad zo kan zijn. Daarom hebben zij een experiment opgesteld waarbij je kunt luisteren naar RT-ISMF muziek. Voor iedere luisteraar is dit gegarandeerd een volstrekt unieke ervaring. RT-ISMF muziek is namelijk nooit hetzelfde. De onderzoekers zijn benieuwd hoe de bezoekers van Lowlands deze toevallige klanken waarderen. Door middel van een slim onderzoeksprotocol denken de onderzoekers meer te weten te kunnen komen over of en hoe er sprake kan zijn van 'quantumentanglement' tijdens het luisteren naar RT-ISMF muziek.

Voor meer informatie zie het Lowlands Consciousness Field Project of beluister de speciale Lowlands uitzending van NPO Radio 2 De Staat van Stasse met als gasten Tim Knol, Jacob Jolij, Erik Schoppen en Iebele Abel. Het muziekfragment hieronder geeft een voorbeeld hoe de muziek klonk tijdens het festival.

A Persistent Recurrent Motif - Iebele Abel 2019

Persbericht

LOWLANDS CONSCIOUSNESS FIELD PROJECT

Kan je met je geest computers en elektrische schakelingen beïnvloeden? Natuurlijk niet! Toch hebben verschillende wetenschappers de afgelopen 50 jaar experimenten gedaan waarin deelnemers met hun gedachten een elektronische dobbelstenen konden beïnvloeden. Op het Amerikaanse festival Burning Man, bijvoorbeeld, raakten elektronische dobbelstenen van slag op het moment dat bezoekers daar een collectieve emotie voelden… Zweverige onzin of is er echt wat aan de hand? Een onderzoeksteam van de Rijksuniversiteit Groningen gaat het dit jaar uitzoeken op Lowlands, in het grootste parapsychologische veldexperiment ooit gedaan in Nederland.

Elektronische dobbelsteen

Elektronische dobbelstenen, of ‘random nummergeneratoren’, zijn apparaatjes die willekeurige getallen produceren op basis van quantummechanische processen, legt onderzoeker Jacob Jolij uit. Ze worden bijvoorbeeld gebruik in loterijen en voor het versleutelen van geheime informatie, maar gaan volgens sommige onderzoekers gekke dingen doen als mensen collectieve emoties ervaren. Een wereldwijd netwerk van elektronische dobbelstenen, het ‘Global Consciousness Project’, zou van slag raken tijdens WK-finales en natuurrampen, en elektronische dobbelstenen geïnstalleerd op het bekende festival Burning Man in Amerika lieten vreemde patronen zien tijdens het hoogtepunt van het festival, als een metersgrote pop in brand gestoken wordt. Er zijn allerlei theorieën over wat dit fenomeen kan veroorzaken: van toch wat zweverige ideeën over ‘collectief bewustzijn’ tot problemen in de statistische analyse van de gegevens. Het Lowlands-team van de RUG wil weten wat er aan de hand is en doet daarom zijn eigen experiment. Het team plaatst drie nummergeneratoren op het terrein en houdt continu in de gaten wat deze dobbelstenen doen.

Stemmingsmeter

Een belangrijke toevoeging in het RUG-experiment is de stemmingsmeter (MoodPulse). Het idee dat collectieve emoties een rol spelen in het op hol laten slaan van elektronische dobbelstenen is namelijk een aanname. Er heeft nog nooit iemand écht collectieve emoties gemeten op een festival. Het RUG-team heeft de handen ineengeslagen met WorldBrainWave, een Groningse start-up die online technologie biedt om via een mobiele website bezoekers met drie simpele tikken hun stemming door te laten geven. Op die manier hoopt het team een beeld te krijgen van de collectieve stemming op Lowlands en dit te koppelen aan eventuele afwijkingen van de elektronische dobbelstenen. De gegevens worden in real time gevisualiseerd op de website www.moodpulse.nl, zodat iedereen na het delen van de stemming live mee kan kijken.

Activiteiten

In de Science Tent op Lowlands kunnen bezoekers niet alleen een kijkje nemen bij de nummergeneratoren van het team, ze kunnen ook actief proberen de generatoren te beïnvloeden tijdens een van de sit-ins die het team organiseert. Tijdens deze sessies is de bijzondere ‘quantummuziek’ van de Groningse kunstenaar Iebele Abel te horen. Ook zijn er verschillende experimentjes te doen via een van de opstellingen of op een van de tablets waarmee bezoekers hun eigen ‘paranormale’ gaven op de proef kunnen stellen. Tenslotte zijn er voortdurend onderzoekers aanwezig die je alles kunnen vertellen over ‘het paranormale’ en hoe de wetenschap daar nu tegenaan kijkt.

Meer informatie Dr. J. Jolij, j.jolij@rug.nl, 06-11853324

Luister naar Mindfeedback muziek