Leven en Rood

Image

Een kijkje in de ziel van tijd

De Groninger kunstenaar Klaas Jacob Kort (1970) schilderde een jaar lang iedere dag schilderijen in de kleur rood. Het resultaat is een indrukwekkende serie monochrome schilderijen die reflecteren op de seizoenen van het leven. In dit prachtig verzorgde en gebonden boekwerk worden alle schilderijen getoond, begeleid door teksten die Klaas Jacob voorafgaand aan het schilderen schreef.

Leven en Rood werd in 2020 bekroond tot één van de vijftig mooiste margedrukwerken van 2018-2019 door de Stichting Laurens Janszoon Coster.


Leven en Rood
Een kijkje in de ziel van tijd
Klaas Jacob Kort
Nederlandstalig
96 pagina's
ISBN 978-90-79735-10-5
NUR 646 Beeldende kunst
Eerste druk mei 2018

Gelimiteerde, hand-beschilderde en genummerde oplage van 100 stuks. € 69,-

Foto
Uit de inleiding

Klaas Jacob Kort heeft in Leven en Rood onverbloemd een herfstachtige fase in zijn leven onder de loep genomen. Hij wilde doordringen tot zijn beleving van tijd, leven en dood. Ten opzichte van zichzelf, van anderen en de samenleving. In een tijd waarin rationeel denken hoogtij viert en in toenemend tempo technologische successen worden geboekt heeft Klaas Jacob stil gestaan bij de persoonlijke, geestelijke aspecten van zichzelf. Hij kiest daarbij nadrukkelijk voor een intuïtieve manier van werken. Niet nadenken, maar voelen en ervaren. Ieder schilderij in de serie Leven en Rood is voor hem een oefening in het luisteren en handelen naar de innerlijke bespiegelingen van het nu-moment. Werken met een traag medium zoals verf hoort daar bij. De dagelijkse zelfreflectie is in Leven en Rood letterlijk in verf uitgesmeerd over voorjaar, zomer, herfst en winter.

Foto
Pagina uit boek
Foto
Foto kunstenaar