Muziek uit de serie Mind over Matter
Coherent Structures

Voor de tentoonstelling Consciousness and the Law of Nature ontwierp ik in 2009 een installatie dat volledig automatisch in real-time muziek componeert en ten gehore brengt op basis van metingen aan een onvoorspelbaar kwantum-fysisch systeem. Het idee hierbij is dat deze muziek harmonieus kan corresponderen met de collectieve geestelijke toestand van het publiek doordat er - zoals door sommige onderzoekers wordt beweerd - misschien sprake is van entanglement tussen de menselijke psyche en kwantum-fysische systemen.

Van deze muziek is in beperkte oplage een audio fragment van ruim 15 minuten op CD uitgekomen onder de titel "Iebele Abel - Coherent Structures". Deze CD is inmiddels uitverkocht, maar je kunt de muziek hier nog beluisteren.

Later is hetzelfde systeem in allerlei varianten gebruikt voor pianomuziek, zoals MindFeedback Music en RT-ISMF (Real-Time Indeterminate Synthetic Music Feedback). De muziek op Coherent Structures is een van de eerste en, mede vanwege het gebruik van strijkinstrumenten, tegelijkertijd ook een van de meest toegankelijke stukken muziek die dit systeem heeft geproduceerd.

Coherent Structures - String Piece (15:31) 
From the series Mind over Matter
Iebele Abel, 2009
Recorded at Mesdag Zaal, Pulchri Studio Den Haag (2009)
Re-mastered by Studio Hogeland (2019)
Coherent Structures - String Piece 2009 (MP3)
Kunstwerken uit de serie Mind over Matter

The music that reflects your mind as a mirror